24 december 2020

De architect aan het woord

De architect aan het woord

Hoe is EVE betrokken geraakt bij Buitengoed?

We waren blij verrast toen Janne Kraak, ontwikkelaar voor Dura Vermeer, ons in september 2019 uitnodigde voor een pitch. We hebben de uitdaging met beide handen aangegrepen. Dura Vermeer was voor ons een nieuwe opdrachtgever, dat zet je vaak op scherp en met 100% inzet hebben we gewerkt aan eerste ideeschetsen. Daarin hebben we niet alleen onze ontwerpstijl naar voren gebracht, maar ook uitvoerig gesproken over werkethos, planning, kennis van bouwtechniek. Hoe leuk is het dan, dat je vervolgens het vertrouwen krijgt om je beloftes waar te gaan maken? We werken er intussen met veel plezier aan en halen veel energie uit de prettige samenwerking. Wat ons betreft zeker voor herhaling vatbaar, als we straks dit plan tot een goed einde hebben gebracht!

De gemeente heeft inderdaad specifieke kwaliteitskaders bedacht voor de te realiseren ‘Buitens’. Elk Buiten moet een groen ingebed woongebied zijn, met een duidelijke eigen karakteristiek. Elk Buiten moet een hoofdgebouw hebben dat hèt gezicht van de plek moet zijn. Daaromheen moet een groene invulling komen met een zelfbedacht thema. De architectuur van de woningen moet hier vervolgens goed op inspelen. Toen wij in een brainstorm startten met het schetsen aan de eerste ideeën, ontstond al snel het idee van een bosrijk landgoed. Een stevige bomenlaag omsluit een open binnengebied waaraan een prachtig landhuis ligt. Het landhuis springt eruit, binnen het natuurlijke boslandschap steekt het flink af met zijn statigheid, zijn strakke symmetrie, zijn lichte gevels. In de boskraag die het open midden omsluit, staan, beschut onder de lommerijke boomtoppen, prachtige bosvilla’s. Deze voegen zich met hun natuurlijke materialen, hun warme zandtinten, spitse kappen en asymmetrische opbouw prachtig in de natuurlijke boswereld. Het open binnengebied ligt als een natuurlijk park, als een meanderende achtertuin bij het landgoed. Het wordt echter niet alleen door de bewoners van dit landgoed gebruikt, het is een collectieve buitenruimte die door alle bewoners, óók die van de bosvilla’s, kan worden gebruikt voor een picknick, wandelingetje of een potje voetbal met de kinderen: the good life!

De gemeente heeft voor de totale Zandzoom Ruimtelijke kwaliteitskaders opgesteld. Buitengoed diende te worden ontwikkeld in de vorm van een Buiten. Hoe hebben jullie hier in ruimtelijke en architectonische zin invulling aan gegeven?

Heeft EVE veel ervaring met het creëren/ontwerpen van landelijke woningen?

Binnen ons bedrijf zijn we er erg trots op, dat we zowel veel particuliere opdrachtgevers als ook professionele ontwikkelaars mogen ontvangen. We zijn ruim 18 jaar geleden begonnen met voornamelijk particuliere villa’s, waarmee we de mooiste plekken in Nederland hebben mogen verrijken met prachtige landelijke nieuwe ‘thuisen’ voor ons opdrachtgevers. Rietgedekte klassieke villa’s, eigentijdse bungalows, stoere schuurwoningen, moderne jachthuizen. Een mooi vak hebben we! Ook de professionele ontwikkelaars zagen de particuliere woningen in het voorbijgaan en weten ons intussen te vinden. We werken dan ook vol passie samen aan grootschalige woningbouwprojecten. Super leuk om onze ervaring ook daar te mogen gebruiken om onze handtekening te verwezenlijken. Dit project is daar denk ik een prachtig voorbeeld van.

Heeft EVE veel ervaring met het creëren/ontwerpen van landelijke woningen?

Uiteraard moeten we voldoen aan de huidige, strenge regelgeving. Zonnepanelen, warmtepompen en andere techniek proberen we slim en efficiënt te integreren in het ontwerp. Maar duurzaamheid gaat verder dan dat. We passen mooie natuurlijk materialen toe, maar wel materialen die een minimum aan onderhoud vergen en een leven lang mooi blijven. Daarnaast gaat duurzaamheid niet alleen over techniek en de woningen: de mens moet centraal staan! Zoals Dura Vermeer dat in zijn Good Life leefconcept ook heeft verankerd. De omgeving speelt daarin óók een rol. Als we ervoor zorgen dat de omgeving rust, ruimte, zuurstof biedt aan de bewoners en zij er ook echt gebruik van kunnen en mogen maken, dan ontstaat de mooiste wisselwerking: de omgeving zorgt voor zijn bewoners maar de bewoners ook voor hun omgeving. Ik ken prachtige voorbeelden waar omwonenden zelf hun wijk schoon houden omdat ze er trots op zijn en er dagelijks zelf van genieten. Daarom wordt er in dit plan ook zoveel geïnvesteerd in een zorgvuldig ontworpen openbaar gebied, inclusief de fraaie open parkomgeving nabij het landhuis.  Het ontwerp van ECHO Urban Design voor de openbare ruimte was een prachtig stuk voor ons om met de architectuur op aan te sluiten. Het inspireerde ons om robuuste veranda’s te ontwerpen die de openbare ruimte de tuinen in trekt. Heel anders denken dan in klassieke voortuinen.

Hoe is er invulling gegeven aan duurzaamheid in dit project?

Hoe denk je dat onze kopers hier straks gaan wonen?

Je woont hier straks heerlijk rustig, maar wel in een echte gemeenschap. De wijk kent een echt eigen identiteit en ik hoop dat de mensen elkaar zullen treffen in de mooie, natuurlijke openbare ruimte die door het plan stroomt. Heerlijk dineren onder de veranda’s. Zon die door de boomtakken schijnt en schaduwspellen op straat speelt. Rennende kinderen over de open binnenplaats van het landgoed. Ik kijk er alvast naar uit daar straks zelf een rondje te lopen!

Er staan zeker een paar pareltjes tussen. Uiteraard ben je dan snel genegen om naar de grootste kavels te kijken met de mooiste zonnige tuinen. Toch zou ik denk ik uiteindelijk kiezen voor één van de iets kleinere kavels aan het open binnengebied: met zo’n prachtige groene plek voor je neus heb je geen grote tuin nodig, je krijgt hem al cadeau.

Is er een woning bij waar je zelf in zou willen wonen en waarom?