Stappenplan aankoopproces

De pre-sale van 31 woningen in Fase I is gestart. Om duidelijk te maken hoe het verkoopproces gaat en welke stappen je moet doorlopen om in aanmerking te komen voor een woning in Buitengoed, leggen we hier in detail het aankoopproces uit. Dan weet je wat er gaat komen en wanneer jij actie kunt nemen om in aanmerking te komen voor een woning.

Stap 1

1. Oriënteer je

Tijdens de inschrijffase is de digitale kavelkaart beschikbaar met informatie over de woningen. Daarnaast kun je met al je vragen terecht bij NEXTHome en onze makelaars. Wil je alvast weten wat de voordelen zijn van een Duurzaamheidshypotheek of wil je meer weten over de financiering van een nieuwbouwwoning? Neem dan contact op met NEXTHome. Je kan daar vrijblijvend een oriëntatiegesprek inplannen. Voor vragen over de woning en de toewijzing kun je contact opnemen met het makelaarsteam.

Stap 2

2. Inschrijven

Om in aanmerking te komen voor een woning, moet je het inschrijfformulier invullen. Dit kan vanaf het moment dat deze open staat tot het moment van sluiting. De inschrijving start op vrijdag 11 juni om 15.00 uur en sluit op maandag 21 juni om 09.00 uur. Let goed op de volgende stappen:

Het inschrijfformulier in je accountomgeving gaat open. Vervolgens vul je het inschrijfformulier volledig in en  stuur je deze online in. Zorg ervoor dat je het inschrijfformulier volledig hebt ingevuld op het moment dat de inschrijfperiode sluit. Geef op het inschrijfformulier duidelijk aan welke bouwnummers jouw voorkeur hebben en breng daar een duidelijke prioritering in aan. Je mag hierbij een 1ste, 2de, 3de, 4de, en 5de voorkeur aangeven. Denk goed na over deze volgorde want die is later niet te veranderen, omdat we op bouwnummer toewijzen.

Aan de hand van de complete inschrijfformulieren vindt de toewijzing plaats. Wil je kans maken op een woning, is het dus van belang dat je het formulier op tijd en zo volledig mogelijk hebt ingevuld. Indien er op grond van je inschrijfformulier wat ons betreft reden is voor aanvullende vragen, dan zal NEXTHome voor de toewijzing contact met je opnemen en om verduidelijking en/of aanvullende gegevens vragen. Wij kunnen geen woningen toewijzen aan mensen waarvan niet van tevoren vast staat dat ze die woning ook daadwerkelijk af kunnen nemen. Dat zou ook uiterst oneerlijk zijn tegenover mensen die dit wél kunnen en bij de toewijzing dan onterecht worden benadeeld.

De kennismakingsgesprekken met NEXTHome en de makelaars worden in de week na de toewijzing ingepland. Je wordt uitgenodigd voor het bouwnummer dat je hebt toegewezen gekregen.

Stap 3

3. Toewijzing en kennismaking

Alle inschrijvers krijgen op donderdag 24 juni bericht. Degenen die een woning toegewezen hebben gekregen worden gebeld, de rest ontvangt een email. 

In de week van 28 juni t/m 2 juli heeft zowel het team van NEXTHome als het makelaarsteam tijd gereserveerd om gesprekken te voeren.

 

Stap 4

Kennismaken en reserveren

In het Kennismakingsgesprek bij NEXTHome krijg je te horen of een hypotheek (mits die nodig is) haalbaar is. Ook worden de te verwachten maandlasten besproken. Zo weten jij en wij of een hypotheek haalbaar (kun je een hypotheek verkrijgen voor het benodigde bedrag) en betaalbaar (vind jij dat er een betaalbare maandlast ontstaat, waarbij ook het leven nog leuk blijft) is. 

Kennismakingsgesprek­ken met NEXTHome vinden zoveel mogelijk plaats via Microsoft Teams. Dat scheelt jou een rit en het is 'Corona proof'. Bij een positieve uitslag van haalbaar/betaalbaar gaan we er vanuit dat je de aan jou toegewezen woning reserveert. Op onze site worden de reserveringen in de woningzoeker ook vrijwel realtime weergegeven, je ziet dan het huis 'oranje worden'.

Tijdens het kennismakingsgesprek heb je twee keuzes:

a. je reserveert een woning

Reserveren doe je door middel van het tekenen van de reserveringsovereenkomst. De makelaar maakt deze op en via DocuSign kan deze online ondertekend worden. Dit doe je vrijwel direct na het kennismakingsgesprek. Bestudeer daarom de tekst in de reserveringsovereenkomst vooraf goed. 

b. je besluit de woning niet te reserveren

De woningkomt dan vrij voor een reserve-kandidaat, die direct na het gesprek benaderd zal worden. We houden de woning niet voor je vast.

De reserveringsovereenkomst heeft dezelfde kracht als een koop-/aanneemovereenkomst: je zúlt dus eigenaar van het huis van je keuze worden. Een reserveringsovereenkomst is echter éénzijdig bindend. Wij verplichten ons tot levering, jij bent niet verplicht tot afname. Dat laatste is namelijk juridisch onmogelijk. Daarom vragen wij in dit geval om een borg.

Waarom moet ik een borg betalen?

Die borg bedraagt €3.500,-. Dit is een stevig bedrag, dat realiseren wij ons. Wij halen de woning echter direct van de markt voor je en er kunnen zich dus geen andere kandidaten meer aanmelden voor deze woning. Stel dus dat wij een reserveringsovereen­komst zonder borg of met een veel lágere borg zouden aanbieden en iemand ziet 'gemakkelijk' van de reservering af na toewijzing, dan zijn wij genoodzaakt opnieuw met de werving te beginnen. Dit kost geld en schaadt de voortgang van het proces voor álle kopers. De borg wordt teruggestort rondom het moment dat je de woning daadwerkelijk juridisch afneemt bij de notaris.